Prodan prvi stan ove godine pomoću Subvencioniranja stambenih kredita za mlade.

Prodan prvi stan ove godine pomoću Subvencioniranja stambenih kredita za mlade.

Proteklih godina cijene stanova su rasle i zahvaljujući državnim poticajima za kupnju stanova –Subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Nove subvencije su najavljene za jesen 2019. no jedan stan u Zagrebu je već prodan. Kako? Prodavatelj je prepoznao priliku i stavio stan na tržište - sada.

„Naša preporuka je da prodavatelji krenu s prodajom odmah jer ako čekaju jesen kada će svi staviti nekretnine na tržište, zeznuti će sami sebe. Cijene teško da će rasti više nego sada, a ako se netko i odluči povisiti cijenu, vjerojatno kupci to ionako neće moći platiti, čak i da žele, čak i sa subvencijom.“ kaže Vid Penezić, vlasnik i ovlašteni agent za nekretnine iz agencije ZAGREB MAX koja je ove godine tako prva počela s prodajom stanova kupcima koji će koristiti subvencionirani kredit.

ZAGREB MAX je specijalizirana agencija za prodaju stanova u Zagrebu pa su iz te uske specijalizacije došli do prilično inovativnih ideja za prodavatelje koji prodaju stanove preko njih. Jedna od njih  je i ova prodaja putem mjere Subvencioniranje stambenih kredita za mlade iako same subvencije još zapravo i nisu raspisane i natječaj nije krenuo. Naime oni su već prodali jedan stan gdje kupac namjerava koristiti kredit APN-a, a u pripremi je i drugi. O čemu je riječ?

Prodaja sa subvencioniranim kreditima već počela

„Stan je građanski stan u Dugavama od 65 m2. Postignuta prodajna cijena je bila čak 4% veća od oglašene. Kupac je prodavatelju isplatio kaparu u potpunosti i sada se čeka jesen za ostatak cijene. Od kupca ne naplaćujemo proviziju tako da je to jedina obaveza kupca i on rješava ostatak obaveze isključivo preko budućeg kredita APN-a.“ govori Vid Penezić, inženjer građevine.

No, što se događa ako kupac ne dobije Subvencionirane stambenih kredita za mlade i ne uspije ostvariti pravo „povlaštenih“ kredita? Je li pametno i za kupca, ali i za prodavatelja ići sada u taj rizik umjesto čekati jesen i „riješene papire“?

„Ako kupac ne dobije subvenciju, ostaje mogućnost kupnje stana regularnim kreditom jer su kamate na stambene kredite rekordno niske. Nema rizika za prodavatelja i ako kupac odustane, uvijek može zadržati kaparu i potražiti drugog kupca. Smatram ovo pametnim potezom jer su trenutno cijene dobre i za prodavatelje i za kupce, a izbjegava se i cijeli stres koji čeka prodavatelje na jesen.“ uvjerava Penezić.

Manje stresa, više dobiti za sve

„Svi prodavatelji na jesen će očekivati jako dobru cijenu i brzu prodaju, a biti će opterećeni i rokom trajanja primanja zahtjeva za kredite. Zašto svog kupca ne bi pronašli već sada i napravili sve pripreme za ugodnu kupoprodaju uz dobru cijenu kasnije?“ predlaže ovaj ovlašteni agent koji između ostalog ima i pet godina iskustva iza sebe kao asistent sudskom vještaku za procjenu nekretnina.

Logika je na strani agencije ZAGREB MAX jer na jesen će biti i veća konkurencija, veća ponuda, a ne nužno i veća postignuta cijena, dapače, zbog raznolike ponude kupac će biti u prilici spuštati cijene onim nekretninama koje možda nemaju izvrsnu lokaciju ili tlocrt. Ovaj „novi model“ prodaje nekoliko mjeseci unaprijed i „počeka kupca“ za mnoge prodavatelje može biti prilika da ulove dobru cijenu i brzo realiziraju prodaju.

Pročitajte i što mediji pišu o nama


 

Tražimo agenta za rad na području Zagreba (m/ž)

Tražimo agenta za rad na području Zagreba (m/ž)

Ovlaštena agencija za nekretnine ZAGREB MAX trenutno traži agenta za nekretnine da se pridruži našem timu. Kandidat mora imati izvrsne komunikacijske vještine, voliti rad s ljudima, biti proaktivan i spreman ulagati puno truda uz motivaciju za visokim...