SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević gostovao je dana 04. siječnja 2017. godine u emisiji HRT-a “A sada vlada” (link: http://radio.hrt.hr/ep/a-sada-vlada/191403/ ) u kojoj se osvrnuo na nacrt Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Time bi se zakonom trebalo kompenzirati nedostatak mogućnosti oslobođenja od poreza na promet nekretnina za stjecanje prve stambene nekretnine po novom Zakonu o porezu na promet nekretnina koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine.

Nacrt zakona se trenutno nalazi dostupan za podnošenje primjedbi na internetskoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=4492 . Nacrt zakona je otvoren za podnošenje primjedbi do 12. siječnja 2017. godine, a ministar očekuje da će isti stupiti na snagu u ožujku ove godine, a da će se prvi zahtjevi za ostvarivanje sufinanciranja moći podnijeti od početka srpnja.

Ministar je istaknuo da bi temeljem budućeg zakona trebalo omogućiti sufinanciranje dijela rate stambenog kredita za rabljenje i nove nekretnine (kuće ili stana) čija prodajna cijena s PDV-om nije veća od 1.900,00 EUR po m2. Za sufinanciranje će moći aplicirati građani ne stariji od 45 godine. Podnositelj može imati u vlasništvu stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće za potrebe vlastitog stanovanja.

Model sufinanciranja je plaćanje pola rate kredita od strane države za vrijeme prve četiri godine plaćanja rata kredita, i to za kredite čija glavnica iznosi do 100.000,00 EUR u protuvrijednosti na dan isplate po srednjem tečaju HNB, a koji se otplaćuju na rok od 15 do 30 godina, čija efektivna kamatna stopa ne smije biti viša od 3,95% godišnje.

Trajanje sufinanciranja, prema trenutnom nacrtu zakona, moguće je produljiti za dvije godine ukoliko se za vrijeme trajanja zakona u obitelji korisnika kredita rodi ili posvoji dijete, a u slučaju invaliditeta korisnika ili člana njegove obitelji većeg od 50% trajanje sufinanciranja se produljuje za jednu godinu.


Garancija

Garancija

Mi ćemo Vas savjetovati i preuzeti cijeli proces prodaje stana. Posao će se realizirati bolje i brže uz našu uslugu posredovanja, a iza navedenog stojimo sa svojim imenom i ugledom. Saznajte više ovdje!

Prodan prvi stan ove godine pomoću Subvencioniranja stambenih kredita za mlade.

Prodan prvi stan ove godine pomoću Subvencioniranja stambenih kredita za mlade.

Proteklih godina cijene stanova su rasle i zahvaljujući državnim poticajima za kupnju stanova –Subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Nove subvencije su najavljene za jesen 2019. no jedan stan u Zagrebu je već prodan. Kako? Prodavatelj je prepozn...