APN subvencije za stanove su prilika za kupce, ali i prodavatelje

APN subvencije za stanove su prilika za kupce, ali i prodavatelje

Već neko vrijeme tržište nekretnina u Zagrebu ide u korist prodavateljima. Cijene stanova u Zagrebu su u proteklom periodu rasle (gotovo do razina cijena iz 2011.) pa je trenutno povoljna situacija za prodaju stanova jer postižemo iznimno zadovoljavajuće cijene po metru kvadratnome. Zahvaljujući tome bolje prolaze i stanovi u starogradnji, stanovi u predgrađu, a stanovi novogradnja Zagreb i stanovi u Centru postižu iznimno visoke cijene prodaje.

Ovakva situacija rasta cijena, uz druge faktore utjecaja na cijenu nekretnine, je nastala i zahvaljujući „injekciji rasta“ zvanoj državni poticaji za kupnju nekretnine – Subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Upravo zahvaljujući tim subvencijama za stanove ili kuće, na tržištu postoji iznimno povoljna situacija za prodavatelje, a to su visoke cijene i kratki rok prodaje. Naime, kako su cijene rasle prodavatelji ponekad misle da će teže prodati nekretninu i pitaju se kako prodati stan u takvim okolnostima, a da to bude i brzo i lako.

No mjesta za strah nema, atraktivni stanovi u agenciji Zagreb Max se prodaju u iznimno kratkom roku, dok svi ostali stanovi postižu dva vrlo važna faktora prodaje stana: postižu traženu cijenu i prodaja stana se ostvaruje u zaista kratkom roku od oglašavanja. Stan koji je najbrže prodan je bio na Trešnjevci, 65 m2, novogradnja, 130 000 eura, a prodali smo ga unutar samo jednoga tjedna.

Poticaja za kupnju stana

Zašto je tomu tako? Zato što su poticaji za stanove iznimno privlačni kupcima nekretnine. Država je odlučila i ove 2019. potaknuti kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće. U prošloj godini APN je zaprimio čak 3 033 zahtjeva, od čega je odobreno njih 2 986. Dakle, uvjeti za dobivanje poticaja su prihvatljivi. Ukratko, to su starost do 45 godina i nemanje nekretnine u vlasništvu, a država sufinancira dio rate (konkretno 30% za nekretnine u Zagrebu) na rok od 5 godina. Ako za to vrijeme obitelj dobije prinovu, rok se produžuje za još dvije godine.

Novost za 2019. je i ta da će se obiteljima koji već imaju dijete također produživati rok subvencije, iako sami detalji oko ove mjere još nisu poznati. Uz to, kamate za ovakve, sufinancirane kredite, su najpovoljnije na tržištu i većina banaka želi biti dio te priče pa se krediti odobravaju brzo. Odobrava se subvencija za najviše do 1 500 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupno do najviše 100 000 eura.

Krediti godinama slove kao nešto nepovoljno i „nužno zlo“, s druge strane često su jedini način da mlada obitelj dođe do svoje vlastite nekretnine. No ovim poticajima APN-a su stvoreni uvjeti u kojima se i prodavatelji puno lakše odlučuju na prodaju i puno organiziranije pristupaju svemu jer su svjesni da ne žele propustiti trenutak raspisivanja poticaja. Potražnja za stanovima je povećana, veći dio kupaca koji razgledavaju nekretnine su zaista i ozbiljni kupci, a nerijetko nam se događa da kupci iako recimo propuste rok za prijavu na subvencije ili ne zadovoljavaju neke uvjete APN-a, se vraćaju u stan koji smo im predstavili i svejedno ga kupuju.

Brza prodaja stana

Često imamo i više zaineresiranih stranaka za kupnju stana iz naše ponude te se tada pristupa licitaciji, čak 15% je tako prodano po cijeni višoj od tražene. Broj upita se u protekloj godini povećao za 100%, a broj razgleda za 90%, što pokazuje iznimno dobar omjer interesa i poduzimanja akcije. No zašto uspijevamo tako lako odgovoriti na pitanje kako prodati stan?

Zato što se u agenciji Zagreb Max trudimo pristupiti svakom kupcu na iznimno profesionalan način, kao da je baš on već kupio tu nekretninu i time stvaramo atmosferu povjerenja, sigurnosti, partnerstva koji potencijalni kupac prepoznaje i zato radije kupuje nekretninu kod nas nego samostalno ili kod drugih agencija. U prilog tomu govori činjenica kako je od ukupnog broja razgleda, ostvareno čak 90% prodaja.

S druge strane dobro pripremamo prodavatelja. Npr. vrlo je važno imati „čiste papire“, a pogotovo kada prodajete stariji stan jer recimo uvjeti za dobivanje subvencije nalažu kako nekretnina treba imati uporabnu dozvolu. Na ovo i slične proceduralne korake upozoravamo prodavatelje, pregledavamo njihovu dokumentaciju i time osiguravamo spremnost njihove nekretnine za prodaju kada naiđe kupac. Ma koliko vaša nekretnina bila povoljna, na dobroj lokaciji ili nedavno renovirana, nesređeni papiri odbijaju kupce. Zato vas upućujemo što činiti i samim time kako najbrže prodati stan.

Zainteresiranim strankama dajemo ono što obično googlaju tražeći iskustva na forumu, a to su objektivne informacije o tome što je bitno kod kupnje stana. Koje papire treba imati stan kako bi kupnja bila zakonita, koje papire trebaju imati za apliciranje na subvencije za stanove, što trebaju provjeriti, a što ovjeriti. Kupci to prepoznaju i zato nam vjeruju.

Stručni za stanove u Zagrebu

Osim toga, od kupaca ne naplaćujemo proviziju što im čini stan prodavatelja iznimno dostupnim jer dobivaju vrhunsku brigu i podršku tijekom procesa kupnje nekretnine, a to ih ne košta ništa dodatno, plaćaju samo cijenu stana. Upravo zato lako i brzo postižemo traženu cijenu na opće zadovoljstvo prodavatelja koji nam svoju nekretninu daju u zastupanje i to je ono što radimo najbolje, prodaja stanova.

Za one koji vjeruju brojevima to za proteklo razdoblje izgleda ovako: od ukupnog broja prodanih stanova 80% je prodano po traženoj cijeni, čak 15% je prodano po cijeni višoj od tražene (jer su kupci licitirali), a oko 5% po cijeni neznatno manjoj od početne. Prodaju smo u prosjeku ostvarili nakon samo šest razgleda stana.

Stan koji je imao najviše zainteresiranih je bio stan u Španskom, 77 m2, novija gradnja, dvije spavaće sobe i garaža za 120 000 eura. Imao je 20-ak zainteresiranih kupaca, a prodan unutar dva tjedna. Želite li i svoju nekretninu upisati na listu naših uspjeha, a vašeg izvora zadovoljstva, javite nam se bez obaveze na info@zagrebmax.hr ili broj telefona 01 6551 329 kako bismo vidjeli što možemo prodati za vas.


Pročitajte i ovaj blog: 

Prodan prvi stan ove godine pomoću Subvencioniranja stambenih kredita za mlade


 

Tražimo agenta za rad na području Zagreba (m/ž)

Tražimo agenta za rad na području Zagreba (m/ž)

Ovlaštena agencija za nekretnine ZAGREB MAX trenutno traži agenta za nekretnine da se pridruži našem timu. Kandidat mora imati izvrsne komunikacijske vještine, voliti rad s ljudima, biti proaktivan i spreman ulagati puno truda uz motivaciju za visokim...